luni, 4 martie 2019

Vaccinuri opţionale-vaccinul antivaricelă

Varicela sau ''vărsatul de vânt'' este o boală eruptivă produsă de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice, motiv pentru care, o dată contactat rămâne în stare dormantă în organism şi în condiţii de imunosupresie ( scăderea apărării organismului) se poate reactiva şi dă ceea ce se numeşte zona-zoster. Zona zoster apare ca o erupţie veziculară localizată pe traiectul nervului în a cărui rădăcină stă virusul în starea dormantă. Este extrem de dureroasă, greu de suportat în condiţiile în care apare la persoanele în vârstă sau cu boli grave ca infecţia cu HIV sau cancer. Există forme de zona-zoster varicelizat, când apare erupţia generalizată.
Boala este extrem de contagioasă, perioada de incubaţie este de 14-21 de zile, persoana respectivă devine contagioasă cu 2 zile anterior erupţiei contagiozitatea durează până când ultimele vezicule s-au transformat în cruste.
Debutul este cu stare de rău, oboseală, febră, după care debutează erupţia, iniţial sub formă de pete roşii (macule), pruriginoase ( produc mâncărime) apoi devin elevate ( papule) şi pe urmă se transfromă în vezicule, care ulterior se usucă şi se tranformă în cruste. Leziunile apar în valuri, astfel încât la nivelul pielii se găsesc toate stadiile evolutive. Veziculele pot să apară şi la nivelul mucoaselor digestive, bucale, genitale, oculare,respiratorii cu cât boala este mai gravă.
Complicaţiile nu sunt chiar atât de rare, cele mai frecvente fiind date de suprainfecţiile bacteriene de la nivelul veziculelor, care se pot generaliza, determinând pneumonie, meningită, septicemie.
Encefalita, în special cerebelita ( inflamaţia cerebelului-creierului mic) reprezintă altă complicaţie şi nu cred că e nevoie să mai subliniez severitatea acestor condiţii.
Sindromul Rye (https://drmirabela.blogspot.com/2009/07/sindromul-reye.html), la cei care iau aspirină în timpul infecţiei. Nu este clar dacă nurofenul poate da sindrom Rye, de aceea este bine să fie evitat pe parcursul bolii. Decesul poate să apară în contextul varicelei, deşi este rar întâlnit.
Boala în timpul sarcinii nu este fără consecinţe, cu amputări de membre, deficit de creştere al fătului, sau avort spontan.
Tratamentul este suportiv, dar există şi tratament specific antiviral cu aciclovir, eficient, dar nu fără reacţii adverse. Se recomandă când apar complicaţii sau la persoanele cu risc, nu sunt date clare despre efectele asupra fătului în timpul sarcinii, iar în cazul formelor severe se administrează forma injectabilă.
Vaccinul este eficient şi în plus virusul nu mai persistă în stare dormantă, reactivându-se ulterior ca zona-zoser. S-au raportat cazuri uşoare după vaccin, reprezentate numai de câteva leziuni, fără febră sau alte complicaţii.
Se fac două doze ( eficienţă peste 90%), la distanţă de cel puţin şase săptămâni între ele , după vârsta de un an, fără a fi contraindicat la nici o vârstă în cazul în care nu a avut boala. este contraindicat în sarcinî şi la persoanele imunocompromise. Se presupune că majoritatea o fac în copilărie tocmai pentru că e atât de contagioasă.

Dr. Mirabela Cascaval

https://drmirabela.blogspot.com/2009/07/sindromul-reye.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282
https://www.nhs.uk/conditions/chickenpox/
https://www.webmd.com/children/what-is-chickenpox
https://kidshealth.org/en/parents/chicken-pox.html
https://www.healthline.com/health/chickenpox
https://www.cdc.gov/chickenpox/index.html
https://medlineplus.gov/chickenpox.html



Niciun comentariu: