miercuri, 6 martie 2019

Vaccinuri opţionale-vaccinul antipapilloma virus sau împotriva cancerului de col uterin, vaccinul care NU promovează promiscuitatea

A venit momentul să vorbim şi despre elefantul din cameră. Vaccinul care nu promovează promiscuitatea, dar salvează multe vieţi. Suntem ţara cu mortalitatea şi morbiditatea cea mai mare din UE la cancerul de col uterin şi totuşi vaccinarea împotriva HPV este un subiect tabu.
Papilloma este un virus, ca la majoritatea virusurilor nu avem un tratament specific. Se cunosc în jur de 100 de specii, fiecare dintre ele având predilecţie pentru diferite regiuni ale corpului.
În facultate când vorbeam despre cancerul de col uterin erau enumerate alte cauze şi era trecut şi Papilloma acolo, fără să se accentueze foarte mult asupra lui. În numai câţiva ani, noile descoperiri au răsturnat situaţia şi acum se consideră că peste 90% din cancerele de col uterin sunt produse de acest virus, 70% doar de tulpinile 16 şi 18. Şi încă nu ştim tot legat de aceste virusuri.
Dar aş vrea să subliniez câteva aspecte :

  • este cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală, se transmite prin contact direct, chiar numai prin atingerea organelor genitale, fără actul sexual în sine. De aceea se zice că aproape fiecare om activ sexual va contacta virus măcar o dată în viaţă. 
  • prezervativul nu protejează 100%, sunt zone neacoperite de prezervativ care pot ajunge în contact şi se poate contacta boala
  • partenerii sexuali multipli cresc şansele de a te infecta cu papilloma, dar şi cei cu un singur partener se pot infecta, dacă acesta a fost infectat la rândul lui
  • papillomavirus nu afectează numai femeile, este responsabil de foarte multe tipuri de cancere: col uterin, , vulvar, vaginal, penian,  anal, orofaringean, ultimele două fiind  frecvente şi la bărbaţi. Şi încă nu e închis subiectul vis a vis de ce tipuri cancere mai sunt responsabile.
  • de cele mai multe ori organismul scapă de infecţie cam în doi ani (timp în care persoana infectată poate transmite virusul). Femeile elimină mai greu virusul decât bărbaţii, dar bărbaţii sunt mai frecvent asimptomatici. În condiţii de scădere a imunităţii şi nu mă refer numai la bolile care pot reduce imunitatea (HIV, cancere, imunodeficienţe), ci şi la stressul de zi cu zi, banale infecţii virale, fumatul, alcoolismul, virusul nu mai este eliminat, persită în organism, modifică genetica celulei şi apare cancerul chiar şi la zeci de ani distanţă. De aceea este greu de stabilit momentul infectării
  • simptomele sunt rare, uneori pot apărea verucile, la nivelul mucoaselor genitale, anale, bucale, sau la nivelul pielii perianale şi genitale. De menţionat e că tulpinile care dezvoltă veruci rareori se transformă în cancere, ci pericolul îl reprezintă tulpinile asimptomatice. Când apare simptomatologia  sunt instalate deja stadiile precanceroase şi canceroase. Uneori este prea târziu, mai ales la noi unde stăm prost şi la capitolul screening.
Cea mai eficientă metodă de prevenţie este VACCINAREA. Se recomandă atât vaccinarea fetelor cât şi a băieţilor ( dar mai ales fetele) în jurul vărstei de 11-14 ani, cu două doze. După această vârstă se fac 3 doze. S-a extins vârsta de vaccinare până la 45 de ani, cu trei doze de Gardasil 9. Singurul incovenient este preţul mare al vaccinului.  Australia, prin programe de vaccinare eficiente a reuşit să scape de cancerul de col uterin.

Alte metode de prevenţie, dacă nu mai este posibilă vaccinarea sunt:

  • relaţie monogamă, valabil în cazul amândurora
  • limitarea numărului de parteneri sexuali
  • folosirea prezervativului
  • controale şi testul PapaNicolau: femeile între 21 şi 29 de ani, test Papanicolau la 3 ani, peste 30 de ani, Papanicolau la 3 ani, sau la 5 ani dacă fac si ADN HPV în acelaşi timp. Peste 65 de ani nu mai e obligatoriu dacă ultimele 3 teste au ieşit fără modificări sau ADN HPV este negativ.
  • Nu exită teste screening pentru bărbaţi, se recolteză uneori Paptest rectal, la cei bisexuali sau /şi homosexuali. Se poate determina ADN HPV din salivă, uretra bărbătească, dar sunt costisitoare. 
  • Cancerul orofaringean răspunde mai bine la radioterapie dacă este produs de papilloma, de aceea e bine de determinat ADNul HPV pentru o mai bună atitudine terapeutică
Se mediatizează despre cazurile frumos rezolvate de cancere de col uterin operate neinvaziv la femeiea însărcinată care a putut păstra sarcina şi atât mama cât şi copilul sunt bine. E extraordinar ce minuni pot face unii ginecologi, sunt de toată admiraţia. Dar în spatele acestor poveşti de succes rămâne gustul amar al infecţiei cu papilloma şi a cancerului de col uterin la femei din ce în ce mai tinere. Unele în schimb  nu au fost aşa norocoase, unele nu mai pot avea copii. Şi atunci, de ce să nu ne vaccinăm?

Închei lista vaccinurilor obligatorii şi opţionale, sper că am fost clară că vaccinurile nu produc nici autism, nu sunt nici toxice, dar sunt foarte eficiente. Cât legat de metalele toxice, cantitatea face o substanţă otrăvitoare. Metalele sunt peste tot, în apă, în mâncare, mai nou în sucurile naturale chiar şi cele bio, dar mai ales în cosmetice. Dacă te-ai machiat, ai folosit creme în timpul sarcinii, ai plombe şi ai copii sănătoşi ( şi cei mai mulţi avem), nici vaccinurile nu-i vor face rău nici ţie nici copilului. Din păcate reacţiile adverse rare care pot apărea şi sunt reale, dar pe un teren predispus sunt mai apar şi cu infecţiile de care ne protejează vaccinul.
Mai sunt câteva vaccinuri opţionale recomandate pentru cei care călătoresc în zone endemice, de exemplu pentru tifos, difterie, hepatita A, profilaxia malariei, dar majoritatea necesită consult la un medic de boli tropicale.

Dr. Mirabela Cascaval

https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/index.html
https://www.healthline.com/health/human-papillomavirus-infection
https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596
https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hpv
https://www.medicalnewstoday.com/articles/246670.php
https://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/hpv-virus-men#1
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11901-hpv-human-papilloma-virus
https://www.cancerquest.org/cancer-biology/viruses-and-cancer?gclid=CjwKCAiA_P3jBRAqEiwAZyWWaMGvKfITS9d6lH4PLTnYBW6lA4Y6WPDjDmfDmOeT2Ids8pflkBR24xoC8TIQAvD_BwE

Niciun comentariu: