vineri, 29 martie 2019

Magneziul și deficitul de magneziu - mit sau realitate?

Marea majoritate a populației nu reușește să-și acopere nevoile de Magneziu din alimentație. Se presupune că ar fi necesar suplimentarea cu aproximativ 300 mg de Mg zilnic.
Magneziul este un element intracelular, de aceea valorile din sânge nu reflectă în realitate deficitul de Magneziu. Mg este o componenetă importantă a oaselor, mușchilor, este absolut necesar pentru buna funcționare a peste 600 de enzime,previne depunerea calciului în rinichi  și la nivelul vaselor de sânge, reduce stressul oxidativ și peroxidarea lipidelor cu consecințe asupra arterelor coronare.
Sursele naturale de Magneziu, pe care le recomandăm a fi consumate sunt: semințele, bananele, ciocolata neagra, cereale integrale, apa minerală,legumele boabe ( fasole, mazare ...), alune, arahide , nuci ( in engleza termenul de "nuts " e mai general.
Trebuie avut în vedere că, consumul crescut de proteine si grăsimi necesită cantități mai mari de Mg ( să fie vigilenți cei care sunt pe keto sau low carb), sunt sărace în Mg și scad absorbția lui. Consumul de alcool, zahăr, antiacide,suplimentele de calciu, diuretice, anumite afecțiuni gastrointestinale, excesul sau deficitul de Vitamina D, deficitul de sodiu ( sarea de bucătărie) scad de asemenea absorbția.
Cele mai frecvente suplimente de bază de magneziu sunt sub formă de oxid de Mg , sunt ieftine, dar din care se absoarbe greu. Alegeți suplimente pe bază de citrat, glicinat de Magneziu . Baia cu săruri este o altă alternativă pentru aportul de magneziu, care se absoarbe bine prin piele.
Semnele deficitului de Mg sunt nespecifice, în formele ușoare asociază anxietate, crampe și spasme musculare, slăbiciune musculară, tremor, fotosensibilitate, tinitus ( țiuitul în ureche). Formele mai severe se manifestă aritmii (bătăi anormale ale inimii), calcificări la nivelul țesuturilor, convulsii, cataractă, insuficiență cardiacă, cefalee, migrene, depresie, osteoporoză, prolaps de valvă mitrală, moarte subită.
Deficitul de Magneziu nu este un mit.

Dr.Mirabela Cascaval

DiNicolantonio " Subclinical Magnesium Deficiency: A principal Driver of Cardiovascular Disease and Public Health Crisis"
The Longevity Solution dr. J Fang, dr. Dinicolantonio



Niciun comentariu: