luni, 1 aprilie 2019

Vitamina D și soarele. Cât este necesar?

Când și cât e necesar să stăm la soare pentru o doză optimă de vitamina D? Răspunsul este : depinde. Depinde de culoarea pielii (cei cu pielea mai închisă au nevoie de mai mult timp), momentul zilei, zona expusă, distanța față de ecuator). Ultravioletele de tip B , UVB, sunt cele care catalizează formarea de vitamina D din colesterolul de la nivelul pielii, dar totodată sunt și cele care dau arsuri solare și cancer de piele. Atunci cum facem? Studiile zic că, sunt necesare  5-15 de expunere la soare în timpul amiezii, când sinteza de vitamina D este optimă, îmbrăcați în tricou și pantaloni scurți. Dacă suntem în costum de baie, mai puțin.Suficient pentru doza optimă de vit D, dar scurt pentru a evita efectele nedorite ale soarelui.
Apoi aplicăm măsurile de prevenție, statul și jocul copiilor la umbră, haine cu mânecă lungă, cu protecție UV, șapcă, pălărie, cremă de protecție solară. Dar continuăm să stăm afară pentru celelalte beneficii.
Nu se știe prin ce mecanism, dar cremele de protecție solară nu determină o scădere a nivelului seric de vitamina D pe timpul verii. E o veste bună, că ne-am putea proteja eficient, fără deficit. Dar ca să fim siguri 5 minute fără protecție nu face rău, apoi folosim cremele.
UVB nu trec prin sticlă, deci nu sintetizăm vit D dacă stăm lângă un geam unde bate soarele, dar UVA pătrund. UVA sunt responsabile de îmbătrânirea prematură.
Nu expunem sugarii direct la soare, există risc de insolație și deshidratare.
Pentru că o putem obține așa ușor din natură, vitamina D se găsește greu în alimente în dozele optime, de aceea unele se suplimetează, spre exemplu formulele. În alte tări acest lucru se procedeayă şi cu laptele din comerţ, iaurt, brânză. Pestele gras ( ex somon, cod, pește spadă), gălbenuș de ou au cantități suficiente, dar ar trebui mâncate zilnic și nu mereu e posibil.
Indiferent de expunerea la soare, în zona temperată, unde ne situăm şi noi, se recomandă suplimentele cu vitamina D zilnic până la doi ani, apoi în perioada septembrie-aprilie  până la 7 ani, ideal ar fi până la pubertate. Eu zic că și adulții, ar avea nevoie iarna din când în când, nu mai vorbim de femeile însărcinate și cele care alăptează.

Dr. Mirabela Cascaval
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-from-sun#time-of-day
http://ar.iiarjournals.org/content/36/3/1345.full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20072137
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19667143
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/how-to-get-vitamin-d-from-sunlight/
https://www.livescience.com/50326-what-is-ultraviolet-light.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7726582


Niciun comentariu: