sâmbătă, 23 martie 2019

Vrei să fii potenţial donator de celule stem? https://www.registru-celule-stem.ro/

Dacă simţi că vrei să faci un lucru bun, înscrie-te pentru a fi un potenţial donator de celule stem. Mi se pare un lucru extraordinar să fii ''eroul din umbră'' motiv pentru care eu m-am hotărât să mă înscriu, de fapt cu ideea a venit soţul meu. Sânge nu pot dona că nu am greutatea minimă necesară, cu toate că am Rh negativ,deci aş fi valoroasă, dar potenţial donator de celule stem se poate. 
Din studiile care s-au făcut până acum circulă ideea că postul intermitent creşte numărul de celule stem circulante. Infiltrez această idee aici ca să promovez un stil de viaţă sănătos.
Nu aş explica eu mai bine decât o fac ei pe site aşa că le dau cuvântul cu ghilimele de rigoare:

  • ''Donatorii sunt persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care sunt înscrise în baza de date a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice a Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. La înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice persoana trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani.
  • Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism.Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
  • Transplantul de celule stem hematopietice este un act medical prin care sunt transferate celule stem hematopoietice sănătoase de la un donator la un pacient. Înainte de transplant, pacienţii fac un tratament de chimioterapie şi, eventual, de radioterapie, care distruge măduva bolnavă şi lasă loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase.
  • Compatibilitatea se determină prin compararea unui număr de 6 până la 12 markeri genetici, numiţi markeri HLA sau profil HLA (Antigen Uman Leucocitar), care se află la suprafaţa globulelor albe (leucocitele). Rezultatul favorabil al   transplantului   de celule stem hematopoietice creşte odată cu numărul de markeri identici dintre donator/oare şi pacient/ă.
  • Donarea de celule stem hematopoietice se face fie din sângele periferic, fie direct din măduva osoasă. Înainte de a dona, donatorul/ea va putea discuta cu un medic specialist despre fiecare modalitate de donare în parte, iar în final donatorul/ea va decide ce metodă preferă.''


https://www.registru-celule-stem.ro/

Niciun comentariu: