sâmbătă, 9 martie 2019

Circulaţia fetală

Multe malformaţii congenitale cardiace nu pot fi înţelese pe deplin decât dacă înţelegem circulaţia fătului, care este diferită faţă de cea postnatală.
Schimbul de gaze se face la nivelul placentei şi nu plămânilor, deci circulaţia pulmonară este redusă, doar cât să hrănească plămânii ca să se dezvolte. Un procent de 15% din tot sângele de la nivelul ventricului drept trece în circulaţia pulmonară.Zicem că rezistenţele pulmonare sunt crescute. Valorile de presiune în artera pulmonară ale adultului sunt atinse la 6 săptămâni postantal, de aceea sunt multe malformaţii care prin examenul clinic nu pot fi detectate până nu scad rezistenţele pulmonare. Screeningul neonatal prin măsurarea saturaţiilor este foarte important de făcut la externarea din maternitate. https://drmirabela.blogspot.com/2019/03/pulsoximetria-pentru-screeningul-nou.html
Schiburile gazoase se fac la nivelul placentei, unde dioxidul de carbon este eliminat în circulaţia maternă, iar oxigenul este extras din circulaţia mamei în cea a fătului ( Sângele mamei şi al fătului nu se amestecă) ajunge în vena ombilicală, apoi trece prin ductul venos de la nivelul ficatului, apoi se amestecă parţial cu sângele neoxigenat din vena cavă înferioară şi ajunge în atriul drept. Prin foramen ovalae patent trece preferenţial sângele oxigenat. https://drmirabela.blogspot.com/2019/03/anatomia-normala-inimii.html În atriul drept se varsă şi vena cavă superioară care transportă sânge încărcat cu dioxid de carbon, dar acesta trece prin valva tricuspidă în ventriculul drept şi apoi în artera pulmonară.
Pasajul sângelui bogat în oxigen direct prin foramen ovalae în atriul stâng, ventricul stâng şi apoi în aortă, din care se desprind arterele carotide, care la rândul lor irigă zona superioară a corpului, inclusiv capul are un rol crucial în dezvoltarea creierului.
O altă comunicare obligatorie pentru supravieţuirea fătului în uter este canalul arterial, un vas care leagă aorta de artera pulmonară. Dacă se închide fătul moare intrauterin indiferent de vârsta gestaţională. Cauzele care pot determina această închidere prematură sunt: consumul de antiinflamatorii nesteroidiene ( aspirină, nurofen, naproxen, diclofenac) şi consumul de alimente bogate în polifenoli (ceai verde, negru) în trimestrul trei de sarcină(.3)
Din vetriculul drept  aproximativ 15% ajunge la nivelul plămânilor, apoi se întoarce înapoi în atriul stâng prin venele pulmonare. Restul de 85 % din volumul sanguin al arterei pulomare trece în aorta descendentă, unde se amestecă cu sângele prezent acolo.
Din aorta descendentă se împarte către organele şi sistemele din regiunea înferioară  a corpului( tub digestiv, rinichi, membre inferioare etc), apoi trece în arterele ombilicale, ajunge la placentă şi se reia circuitul.
Trecerea de la circulaţia fetală la cea neonatală se produce după prima respiraţie, cu expansionarea plămânilor, scăderea rezistenţelor pulmonare, tăierea cordonului ombilical şi închiderea acestor comunicări fetale.
Uneori, în cazul malformaţiilor cardiace avem nevoie de ele şi trebuie  menţinute  deschise sau redeschise. Foramen ovalae poate fi deschis prin caterism sau chirurgical, canalul arterial se menţine, uneori redeschide prin injectarea de prostagandină E, sau dacă e necesar mai mult timp printr-un stent înserat prin cateterism. Ductul venos nu este esenţial postnatal pentru supravieţuirea copilului, dar se poate însera un cateter la acest nivel şi folosirea lui ca abord venos pentru administrarea de medicamente şi fluide.
De menţionat e că timpul de închidere a acestor comunicări este acelaşi atât pentru fătul sănătos cât şi pentru fătul cu malformaţii cardiace.

dr. Mirabela Cascaval

Niciun comentariu: