joi, 21 februarie 2019

Vaccinuri obligatorii-vaccinul antipneumococic

Pneumococul este un streptococ, o bacterie, care poate da o paletă largă de boli grave cu potenţial de a dezvolta complicaţii grave şi deces. Din păcate, rezistenţa la antibiotic a acestei bacterii devine o adevărată problemă. Infecţia cu pneumococ poate determina pneumonie, meningită, otită, septicemie.
Vaccinul antipneumococic se află în schema naţională de vaccinare de câţiva ani, dar abia din august 2017 au început să fie vaccinaţi copiii în masă. Exită foarte mulţi purtătoti în populaţia generală, dar copiii fac  mai frecvent boala, faţă de populaţia adultă.
M-am săturat de cazuri de adulţi care se simt insultaţi când nu li se permite să vadă sugari foarte mici, pe motivul că nu au nimic. Un adult purtător sănătos poate transmite microbul unui bebeluş cu imunitatea scăzută şi acesta din urmă să facă penumonie, otită sau meningită.
Cazurile de meningită cu pneumococ au evoluţie îndelungată, evoluează lent. Îmi amintesc şi acum un caz, care tratat cu o combinaţie de antibiotice de rezervă, eficiente, după o săptămână de tratament, în lichidul cefalorahidian se vedeau la microscop bacteriile. In mod normal ar fi trebuit să vedem un lichid cefalorahidian cu componente aproape de valorile normale. A necesitat tratament îndelungat, cu medicamente puternice şi toxice pentru organism ca să reuşim să scăpăm de microb. Copilul a rămas , secundar acestei infecţii cu surditate permanentă, cu un handicap pe viaţă. Surditatea este una dintre complicaţiile meningitei cu pneumococ. Multe cazuri de abcese cerebrale cu pneumococ pornind de la otite medii, unii au necesitat intervenţie chirurgicală de drenare a abcesului care nu se micşora sub tratament antibiotic, alteori a fost necesară intervenţia pentru hidrocefalie secundară (când se adună foarte mult lichid în cap şi se creează presiune pe structurile cerebrale, grav fiind când sunt comprimaţi centrii respiratori şi circulatori).
O altă experienţă a mea personală a fost cu băieţelul meu, pe care l-am băgat în colectivitate până să apuc să-i fac vaccinul, care atunci era opţional. Între cele două doze care se fac după vârsta de un an a făcut un episod de otită supurată ( aceasta înseamnă că i s-a spart timpanul spontan şi s-a golit urechea de puroi) care s-a vindecat greu, urmat de un alt episod la câteva săptămâni, fără perforarea timpanului că a răspuns la antibiotic. Imediat după acest episod am reuşit să-i fac a doua doză şi nu a mai făcut niciodată otită, n-a mai avut secreţii nazale purulente, doar banale infecţii virale).
Vaccinul este eficient, sunt două variante, Prevenar împotriva a 13 tulpini, Sinflorix, împotriva a 10 tulpini ( studiile zic că ar fi totuşi la fel de eficiente) şi mai există Prevenar 23 pentru o anumită categorie de persoane imunocompromise sau la risc de a dezvolta infecţii foarte severe.
Prevenim în acest fel şi rezistenţa la antibiotice, scăzând utilizarea lor.

dr. Mirabela Cascaval

https://www.cdc.gov/pneumococcal/about/infection-types.html
https://medlineplus.gov/pneumococcalinfections.html
https://vaccineresources.org/pneumococcus.php
https://www.who.int/ith/diseases/pneumococcal/en/
https://ecdc.europa.eu/en/pneumococcal-disease
https://www.meningitisnow.org/meningitis-explained/what-is-meningitis/types-and-causes/pneumococcal/
https://kidshealth.org/en/parents/pneumococcal-vaccine.html

Niciun comentariu: