Am mai zis şi mă repet, ne permitem să aruncăm cuvinte fără o bază ştiinţifică pentru că nu am văzut aceste boli făcând ravagii. O pandemie acum ar fi catastrofală la numărul crescut de bolnavi cronici, a populaţiei îmbătrânite, copii prematuri, astm bronşic în crestere, malformaţii cardiace corectate sau nu chirurgical, tratamente cu aspirină pentru bolile cronice.
Văd o mulţime de părinţi care nu-şi vaccinează copiii nici în al doisprezecelea ceas de nu ştiu ce frici, dar sar imediat la tratamentul profilactic cu antivirale, care are ceva reacţii adverse. Mă mir că nu a fost supus şi el" complotului industriei farma, care vrea să ne controleze".
Să lămurim câteva aspecte legate de acest vaccin că mai văd oameni confuzaţi şi parcă mesajul nu a fost aşa clar:
- Dacă nu aţi făcut vaccinul toamna, înainte de începerea sezonului gripal, din anumite motive, se poate face oricând cu menţiunea că în cele două săptămâni , până se secretă anticorpii specifici puteţi fi expuşi riscului de a contacta virusul ;i a face boala.
- Toate femeile gravide ar trebui vaccinate, indiferent de trimestru, pentru că pot face forme grave care pot cauza decesul mamei şi fătului
- Vaccinnul nu este cu virus viu atenuat, deci nu puteţi face forme de boală uşoară în urma vaccinului
- Reacţiile adverse sunt ca la oricare vaccin, de febră, roşeaţă locală, durere la locul injecţiei, reacţii alergice, până la cele foarte, foarte rare cum ar fi poliradiculonevrita. Dar ţin să menţionez că riscul de a face complicaţiile foarte rare sunt mai mari în boală, gen reacţiile autoimune şi ţin mai mult de susceptibilitatea gazdei.
- Se poate face de mai multe ori gripă în acelaşi sezon,nu mai vorbim în sezoane diferite, dacă circulă mai multe tipuri de gripă. De aceea nici vaccinul nu protejează 100%, pentru că pot circula forme care nu sunt conţinute în vaccin, dar cazurile de boală descrise sunt mai uşoare, fără complicaţii severe. Virusul gripal este un virus ARN, aceste virusuri sunt supuse mutaţiei, cu secreţia de proteine diferite ale învelişului viral, împotriva cărora se secretă anticorpi. De aceea avem mai multe forme de virus A (care la rândul său are vreo 20 de variante şi tot apar altele), virus B, C şi D. Acestea sunt motivele pentru care vaccinul este diferit în fiecare an.
- Copiii cu tratament cronic cu aspirină trebuie vaccinaţi, pentru că gripa cu aspirina pot da sindrom Reye, o formă de insuficienţă hepatică fulminantă cu rată mare de deces. De aceea nu dăm aspirină la un copil cu suspiciune de gripă sau varicelă şi suntem foarte precauţi şi cu Ibuprofenul. În ţările vestice, mă refer mai mult la Franţa şi UK, unde au ghiduri clare, Ibuprofenul nu se administrează sub 5 ani, cu excepţia unor indicaţii clare.
- La copiii sub 5 ani, cei cu boli cronice, adulţii peste 65 de ani, se recomandă vaccinarea anulă
- Trebuie să clarific un pic isteria asta cu metalele din compoziţia vaccinurilor. Sunt în cantităţi mici şi se eliberează lent, ajută să fie vaccinul mai eficient. În corpul uman circulă toate metalele în anumite proporţii şi toate sunt importante pentru anumite funcţii, inclusiv Au şi Ag. Dozele din vaccin nu depăşesc dozele normale şi sunt mult mai mici decât tot ce ingerăm cu mâncarea, băuturile ( să nu vorbesc aici de aluminiul din băuturile la doză), pe care nu scrie nimic pentru că nu trebuie, dar care totuşi sunt în limite admise, dar nimeni nu le contestă. Vedem conspiraţie numai în industria farma şi doctori '' cumpăraţi''.
- Nu ne testăm aiurea pentru gripă dacă nu avem semne de boală, cum şi dacă simptomatolgia este specifică ( stare generală proastă, cu dureri musculare, cefalee, febră) nu este nevoie de testare.
- Între 6 şi 36 de luni se face vaccin trivalent, peste 36 de luni s-a aprobat vaccinul tetravalent
- Igiena este foarte importantă deoarece virusul se transmite şi îndirect prin contactul cu suprafeţele contaminate. Când tuşim sau strănutăm acoperim gura cu cotul şi antebraţul şi nu cu mâna pe care apoi o punem pe obiecte şi aşa transmitem boala.
https://www.who.int/influenza/en/
https://www.who.int/influenza/vaccines/en/
https://www.who.int/influenza/vaccines/virus/recommendations/2018_19_north/en/
https://www.cdc.gov/flu/keyfacts.htm
https://www.healthline.com/health/influenza-a-symptoms
https://kidshealth.org/en/parents/flu.html
https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/facts-about-influenza
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu