Rujeola, considerată de mulţi o banală boală a copilăriei, de alţii ca fiind inventată, face victime. Se moare de rujeolă în lume pentru că lumea a devenit neincrezătoare în vaccin.
Am văzut destule cazuri de rujeolă şi nu ar fi trebuit, am văzut şi mai multe cazuri de PESS ( PanEncefalita Sclerozantă Subacută).
Este o boală eruptivă, pe care copiii în primul an de viaţă nu ar trebui să o facă dacă mamele ar fi vaccinate, dar avem mame foarte tinere, cele mai tinere din UE şi asta spune multe despre educaţia pe care o primesc, în general şi în special cea sexuală ( va veni rândul şi vaccinului antipapiloma-nu stăm bine deloc nici acolo).
Perioada de incubaţie este de 10-14 zile. Bolnavul este contagios 4 zile înainte de apariţia erupţiei şi încă 4 după. Boala este foarte contagioasă, virusul se inmulţeşte la nivelul mucoasei nasului şi gâtului, putând fi simplu transmis cu secreţiile de la acest nivel. Debutul este nespecific cu febră, stare generală proastă, tuse seacă, conjuctivită, ''roşu în gât'', secreţii nazale. La un examen clinic atent, vedem nişte pete alb/gri/bleu, înconjurate de o zonă roşie, la nivelul mucoasei bucale, mai ales pe partea internă a obrazului, numit şi semnul lui Koplik. Este patognomonic (adică pune diagnosticul de rujeolă), dar dispare repede o dată ce apare erupţia.
După aceste semne nespecifice de boală apare erupţia, sub formă de pete roşii (macule), dar şi palpabile (papule), care confluează, dând aspectul pătat al pielii. Începe la nivelul pielii şi se extinde apoi pe membre şi trunchi, cu un puseu febril care poate atinge 40-41 grade. Rash-ul cedează în aceeaşi ordine în care apare.
Complicaţiile apar mai frecvent la copilul mic şi sugar, la cei cu deficit de vitamina A. Rujeola permite suprainfecţia cu bacterii, mai ales cu Stafilococ. Enumerăm: otita (infecţia urechii) bacteriană, care se poate extinde la nivelul creierului dând abcesele cerebrale, se poate complica cu surditate; encefalita, în forma acută, sau subacută (PESS); bronsită, crup laringian, pneumonia, care pot fi fatale;ulceraţii ale corneei cu pierderea vederii; probleme în sarcină ca naştere prematură, decesul mamei şi al fătului, greutate mică la naştere
Nu există un tratament specific, ci doar suportiv, suplimentarea cu vitamina A, tratamentul antibiotic dacă apare suprainfecţia bacteriană. Dar avem prevenţia prin vaccinare. Vaccinul nu provoacă autism! Eu mi-a, vaccinat copiii, eu sunt vaccintă, chiar cu trei doze, din dragoste pentru ei, dar şi din respect pentru comunitate, pentru a-i proteja şi pe alţii care au contraindicaţie de a fi vaccinaţi.
Dr.Mirabela Cascaval
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/measles/symptoms-causes/syc-20374857
https://en.wikipedia.org/wiki/Measles
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/measles
https://kidshealth.org/en/parents/measles.html
https://www.cdc.gov/measles/about/signs-symptoms.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu