luni, 11 februarie 2019

Vaccinuri Obligatorii- Rujeola şi PESS


PESS, adică panencefalita sclerozantă subacută, este o encefaltă după cum îi spune şi numele, cu evoluţie progresivă spre pierderea achiziţiilor şi deces în 1-3 ani de la diagnostic.Mai predispus pare a fi sexul feminin
Se datorează persistenţei virusului rujeolic la nivelul creierului, pe care nu a reuşit organismul să-l elimine, după boală. Foarte, foarte rare cazuri au fost semnalate la copii vaccinaţi şi convingerea este că aceşti copii au făcut o formă subclinică anterior vaccinării, sub vârsta de 1 an.Nu există nici o dovadă că virusul viu atentuat ar provoca PESS. Să nu-mi sară antivaxxerii în cap acumpentru că acum în era vaccinării, am văzut trei cazuri în 5 ani de rezidenţiat, la copii nevaccinaţi. Statistic înseamnă foarte mult..
Riscul este mai mare la copiii care fac boala în primii doi ani de viaţă. Debutul poate fi între 2-15 ani de la episodul acut de rujeolă. Boala afectează atât substanţa albă cât şi pe cea cenuşie.
Se manifestă prin pierderea achiziţiilor, tulburări de comportament, contracturi musculare necontrolate ( mioclonii), tulburări de vedere, demenţă,paralizii, tulburări extrapiramidale, convulsii generalizate.
Daignosticul se pune pe baza anamnezei (copil nevaccinat cu o boală eruptivă în antecedente) şi examenului clinic, la care se adaugă aspectul sugestiv pe EEG ( electroencefalogramă-înregistrează activitatea electrică a creierului), complexele Radermecker, imunoglobulinele împotriva virusului rujeolic crescute atât în ser cât şi în lichidul cefalorahidian.
NU există tratament, se poate prelungi viaţa cu tratament cu isoprinozine, interferon alfa, ribavarin ( un antiviral). Evident, tratamentul simptomatic, pentru a-i ajuta să suporte boala până în stadiul final.

dr. Mirabela Cascaval

https://pmj.bmj.com/content/78/916/63
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027681/
https://medlineplus.gov/ency/article/001419.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11807185
https://rarediseases.org/rare-diseases/subacute-sclerosing-panencephalitis/
https://drmirabela.blogspot.com/2019/02/vaccinurile-obligatorii-rujeola.html

Niciun comentariu: