luni, 18 februarie 2019

Rubeola-vaccinuri obligatorii

Rubeola în sine nu este o boală gravă, da se poate muri de la rubeolă, dar sunt cazuri rarisime. Ce se poate întâmpla, însă este ca femeia însărcinată să facă boala în timpul sarcinii, ceea ce duce la avort spontan, moartea fătului în uter sau rubeola congenitală. De cele mai multe ori boala poate fi asimptomatică, sau un discret rush pe care-l ignoră mama.
Rubeola congenitală a fost descrisă de un oftalmolog pe nume Gregg care a observat într-o anumită perioadă foarte multe cazuri de cataractă congenitală și le-a asociat cu infecția mamelor cu virusul rubeolei în timpul sarcinii. A descris triada care îi poartă numele, triada lui Gregg, la care pe lângă cataracta congenitală se asociază malformații cardiace și retard mental. Ulterior s-au mai descris și alte anomalii care se pot asocia cum ar fi surditate, retard de creștere, posibil alte malformații ale altor organe. Și sunt cazuri destule, îi văd pentru că vin la evaluarea cardiacă.
Revenind la boala acută, virusul rubeolei se transmite prin aer sau obiecte contaminate.
Debutul este cu febră moderată cu durată de 2-3 zile, adenopatii (ganglioni măriți) la nivelul cefei și în spatele urechilor. Erupția poate mima multe alte boli virale, sau invers, multe alte boli virale și nu numai pot mima rubeola. Apar inițial niște pete roșii numite macule, care pot conflua, pe fața inițial și pe măsură ce coboară la nivelul trunchiului și membrelor dispar de la nivelul feței, putând lăsa în urmă zone de hiper/hipopigmentate care dispar după mai mult timp.

  • Dacă boala apare la vârsta mai mare manifestările pot deveni diverse și mai nespecifice. La fete/femei apar durerile articulare, adenopatiile se pot extinde, pot apărea manistările unei viroze respiratorii.

Am văzut o adolescentă la care prima manifestare a fost culoarea albastră a tegumentelor, mai ales a extremităților. Ne-am stors mințile încercând să facem diagnosticul diferențial a acelei acrocianoze ( culoarea albastră a extremităților). În mijlocul investigațiilor a debutat erupția, era în context epidemiologic, am dozat anticorpii și am avut diagnostic. Era chiar fata unei asistente de la un spital de boli infecțioase.
Ne permitem să uităm, că nu am mai văzut aceste boli atât de frecvent de când cu vaccinarea.
Mi se pare trist să aștepți un copil și să te trezești cu el cu rubeola congenitală. Încărcată emotional și cu toți hormonii circulanți e un diagnostic greu de suportat.
Fiecare femeie/ fată care își dorește un copil sau și-a început viața sexuală ar trebui să-și dozeze imunoglobulinele G și M ( adică anticorpii) împotriva rubeolei. Dacă sunt negativi atunci se recomandă vaccinarea. Dacă cei de tip G sunt prezenți și cei de tip M sunt absenți înseamnă că a făcut boala în trecut sau a fost vaccinată și nu mai reprezintă un pericol pentru făt. Dacă cei de tip M sunt pozitivi +/- cei de tip G, înseamnă că a făcut boala în ultima lună și se sfătuiește să se mai aștepte până se negativează cei de tip M si rămân doar cei de tip G.
Dr. Mirabela Cascaval

https://kidshealth.org/en/parents/german-measles.html
https://medlineplus.gov/rubella.html
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/rubella
https://www.cdc.gov/rubella/index.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310
https://www.healthline.com/health/rubella

Niciun comentariu: