marți, 18 decembrie 2018

Vaccinurile obligatorii-poliomelita

Nu sunt multe de zis despre poliomelită decât că este produsă de virusul polio, un enterovirus , familia picornaviridae, că produce paralizie şi deces, lasă sechele, dar poate fi prevenită  eficient prin vaccinare. Altfel nu aş scrie despre o boală cu care nu am experienţă, pe care nu am văzut-o.
Transmiterea se face pe cale fecal-orală  (mâini murdare) , dar şi prin alimente şi apă contaminate.
Există şi forme neparalitice, care evoluează ca o viroză respiratorie şi/sau digestivă cu febră mare, anorexie, greaţă, vărsături, cefalee, dureri musculare,iritabilitate, instabilitate emoţională, chiar semne meningeene, cu rigiditatea cefei.
Formele paralitice se manifestă  prin dureri musculare severe urmate de slăbiciune/ atrofie musculară, cu diminuarea/absenţa reflexelor, paralizia este asimetrică, însoţită sau nu de fasciculaţii ( '' se zbat muşchii''). Scăderea forţei musculare nu progresează după ce s-a remis febra, atunci fiind apogeul ei. Dacă este afectat şi trunchiul cerebral, paralizia se extinde la nivelul nervilor cranieni, cu tulburări de înghiţire, răguşeală, paralizie facială, paralizia muşchilor masticatori,sughiţ persistent, tulburări respiratorii, anxietate. Când sunt afectaţi nervii intercostali şi diafragmul este necesară respiraţia asistată, dacă nu survine decesul. O altă cauză posibilă de deces este pierderea controlului vasomotor cu colaps circulator (insuficienţă circulatorie)
Există și o formă foarte gravă cu encefalită, comă, deces prin pierderea controlului centrilor repiratori şi circulatori.
Internarea este obligatorie cu monitorizarea funcţiilor vitale ( repiraţie, bătăile inimii, tensiune arterială) şi intervenţie în caz de nevoie. În afară de susţinere nu există tratament specific, ci aşteptăm evoluţia naturală a bolii. Că aud de atâtea ori că nu i se face nimic copilului, doar stăm aiurea în spital. Uneori e necesară urmărirea atentă a pacientului, ca atunci când complicaţiile probabile apar, să survină în spital şi nu acasă unde ar avea efecte catastrofale.
Recuperarea este lentă, de la luni până la ani, cu riscul de a persista sechele, ceea ce se numeşte sindromul pospolio, când reapare slăbiciunea musculară chiar după ani de zile de la infecţia primară . Imunitatea în urma bolii este pe viaţă, dar ne asumăm acest risc când şi vaccinurile sunt foarte eficiente?

dr. Mirabela Cascaval

https://emedicine.medscape.com/article/306440-followup
https://www.cdc.gov/polio/about/
https://www.healthline.com/health/poliomyelitis
http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/p/poliomyelitis/symptoms-and-causes
https://www.who.int/topics/poliomyelitis/en/
https://en.wikipedia.org/wiki/Poliovirus

Niciun comentariu: