duminică, 1 februarie 2009

Diversificarea alimentaţiei: când?

Se recomandă începerea diversificării (introducerea alimentelor semisolide şi solide, în afară de lapte la un copil alimentat la sân sau cu formule) între patru şi şase luni de viaţă, de obicei la patru luni pentru cei alimentaţi cu lapte praf şi la şase luni pentru cei alimentaţi natural. Dar este copilul tău pregătit pentru diversificare? Nu vă grăbiţi cu diversificarea, dacă:
  1. Copilul nu ţine capul sau nu stă în şezut sprijinit;
  2. Nu prezintă nici măcar cel mai mic interes pentru mâncarea pe care o mâncaţi dumneavoastră;
  3. Nu deschide gura când vede mâncarea;
  4. Încă scoate limbuţa afară din guriţă în timp ce mănâncă. Dacă nu mai face acest lucru, atunci poate ţine mâncarea în gură şi apoi să o inghită;
  5. Împinge lingutiţa cu limba afară din gură. Majoritatea copiilor încetează să mai facă acest lucru în jurul vârstei de 4 luni;
  6. Nu întoarce capul când e sătul;
Prin urmare nu e o regulă clară, dar dacă copilul manancă la fel de mult şi nu mai ia în greutate atunci e posibil să fie nevoie să începeţi diversificarea, cu condiţia să aibă peste 3 luni. Cel mai bine e să începeţi cu alimentele solide în timpul unei mese principale a dumneavoastră.

Publicat de Dr. Mirabela Caşcaval


2 comentarii:

Anonim spunea...

Fetita mea are 2 luni jumate, este alimentata de la varsta de 3 saptamani cu lapte praf NAN 1 si ceai nu vrea sa bea.
Ce ma sfatuiti sa fac.

dr. Mirabela Cascaval spunea...

anonim: Pana cand nu primeste si mancarica, nu e obligatoriu sa bea ceai, inseamna ca nu-i este sete, asa ca nu incercati sa-l indulciti ca sa-l bea. In cazul in care se manifesta altfel decat o stiti, e mofturoasa dupa ce mananca, plange fara vreun motiv anume incercati sa-i dati ceai sa vedeti daca ii este sete. Cat timp papa numai laptic(formule sau san)nu este neaparat necesara suplimentarea cu ceai, asa ca nu disperati.