miercuri, 21 ianuarie 2009

Noi achiziţii între 6 şi 12 luni

Deja de la vârsta de 7 luni sugarul stă în şezut nesprijinit pentru puţin timp, emite silabe sporadic ma, ta, pa, la, ba, exprimă teama pentru străini.

La 8-9 luni creşte perioada în care stă singur, nesprijinit în sezut, se întoarce de pe abdomen pe spate, se ridică singur în picioare la marginea pătuţului, face câţiva paşi lateral, imită sunete. Ridică obiecte mai mari, le trece dintr-o mână în alta, îşi foloseşte degetul arătător şi policele pentru a apuca obiectele (apucare prin ciupire), urmăreşte alimentele cu privirea, descoperă obiectele ascunse, are iniţiativa de a ridica obiectele scăpate, dă drumul la o jucărie dacă o apucă altcineva şi o trage, începe să-i placă să se prinvească în oglindă, "răspunde " la auzul numelui său, face cu mâna "pa,pa". Mănâncă din ligurinţă cu uşurinţă, ţine biberonul independent cu una sau ambele mâini, începe să se hrănească singur cu mâinile, bea din căniţă.

La 10-12 luni începe să meargă" de-a buşilea", apoi ţinut de două mâini, iar la un an merge ţinut de o mână. La un an are vocabular compus din două cuvinte cu semnificaţie precisă, altele decât mama, tata. Duce obiecte de la mână la gură, începe să bage lingura singur în gură, ţine cana de unul singur în mână. Începe să exploreze cât mai mult şi e bine să i se dea posibilitatea, dar să fie protejat de lucrurile care l-ar putea răni, de ex:
  • prizele să fie acoperite sau situate sus;
  • să nu fie lichide fierbinţi pe masă cu care s-ar putea arde dacă trage faţa de masă;
  • să nu fie cada plină cu apă, sau alte recipiente cu apă, sau să nu aibă acces dacă acestea există;
  • să nu aibă la îndemână obiecte ascuţite cu care s-ar putea răni;
  • să nu aibă acces la obiecte mici pe care le-ar putea înghiţi;
  • să nu fie în jur substanţe toxice pe care le-ar putea duce la gură;
Lumea devine din ce în ce mai interesantă pentru copil, bucuraţi-vă împreună cu el!

Publicat de dr. Mirabela Caşcaval

Niciun comentariu: