Infecţia cu Salmonella, alături de infecţia cu Shigella, este cea mai frecventă infecţie bacteriană enterică la copil şi apare cu precădere în sezonul cald. Pentru a produce boala este nevoie de o cantitate mare de germeni, aşa că transmiterea de la om la om e mai puţin probabilă, doar în cazul contaminării masive a apei şi alimentelor cu materii fecale. Bacteria se ia prin consumul cărnii de pui, a ouălor, fructelor şi legumelor nepreparate, lapte şi suc nepasteurizat contaminate. Poate apărea sporadic sau în mici epidemii asociate cu consumul de alimente contaminate. Altă sursă de Salmonella o reprezintă reptilele folosite mai nou ca animale de casă.
Perioada de incubaţie este de 1-3 zile, apoi boala debutează cu febră moderată, greaţă, vărsături, crampe abdominale şi scaune diareice,verzui, cu sau fără mucus şi sânge (mai frecvent cu, chiar dacă nu de la debutul bolii). Pot apărea şi manifestări neurologice ca cefalee, confuzie, ameţeală, convulsii.
Speciile de Salmonella Tiphi şi Paratiphi produc boala cu debut insiduos cu febră, cefalee, stare de rău general, mialgii, vărsături (care nu sunt severe).
La aproximativ 5% dintre bolnavi poate să apară bacteriemie (prezenţa bacteriilor în sânge) trecătoare. Manifestările extraintestinale ale bolii, apar în general la pacienţii imunocompromişi, cei cu boli cronice, sugarii sub 3 luni şi se pot manifesta prin: osteomielită, artrită, meningită, pneumonie.
Tratamentul vizează în primul rând reechilibrarea hidroelectrolitică. Tratamentul antibiotic, se poate folosi ampicilina, gentamicina, biseptolul şi chinolonele (norfloxacina, ciprofloxacina etc).
De reţinut că sunt şi alte afecţiuni, nu rare în care pot apărea scaunele cu sânge : invaginaţia intestinală, polipii, diverticulul Meckel, alte colite, purpura Henoch-Schonlein, sindromul hemolitic-uremic, fisura anală, bolile inflamatorii intestinale.
Pubilcat de Dr.Mirabela Caşcaval
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu