sâmbătă, 28 martie 2009

Erupţia dentară(II)

Părinţii cred că atunci când copilul salivează şi işi bagă mâinile în guriţă le cresc dinţii. Acest lucru se întâmplă pe la 3-4 luni, care e un lucru absolut normal şi nu are nici o legătură cu creşterea dinţilor. Până când nu se umflă gingia sau nu se vede dintele nici un semn nu e sigur. Pe lângă salivaţie mai pot să apara următoare semne şi simptome, dar acestea nu apar decât cu 3-4 zile înainte de a erupe dinţii: scăderea apetitului pentru solide,sugarul muşcă, este mai iritabil, poate să apară un rash la nivelul feţei, se trezeşte mai des noaptea, îl mănâncă urechile şi gingiile, suge degetul. Asocierea febrei cu creşterea dinţilor e supraevaluată, temperatura corporală poate creşte puţin,dar sub nici o formă febra mare nu poate fi pusă pe seama erupţiei diniţlor. Ţineţi minte că majoritatea copiilor sunt asimptomatici şi că unele manifestări pot fi asociate cu creşterea dinţilor numai dacă apar mereu la fiecare erupţie.
Ca şi tratament se folosesc jucării speciale, masajul gingiilor, antialgice ca paracetamol şi nurofen, ultimul numai dupa 6 luni şi sa nu uităm de unguentele pentru gingii, care nu sunt agreate de majoritatea pediatrilor pentru că se abuzează foarte mult de ele pentru că majoritatea părintilor pun pe seama erupţiei dinţilor majoritatea manifestărilor.
Intenţia acestor articole nu este de a scrie un tratat despre creşterea dinţilor şi semnele şi simptomele de sus nu se regăsesc la toţi copiii, cum de altfel, sunt semne care apar şi nu sunt meţionate, pentru că fiecare copil reacţionează diferit, de aceea în medicină tratăm bolnavi şi nu boli.
Publicat de dr. Mirabela Caşcaval

Niciun comentariu: