duminică, 9 august 2009

Copiii şi vitamina D

Majoritatea copiilor nu primesc suficientă vitamina D, cel mai frecvent părinţii "mai uită" să-i dea picăturile, se opresc la vârsta de un an, renunţă să le mai dea lapte (fie că nu-i place copilului sau că sunt prea scumpe formulele), sau îi trec pe brânză topită, care are de toate, mai puţin cantitatea necesară de lapte pentru creştere şi dezvoltare. Laptele este principala sursă de vitamina D la copilul mai mare şi adult, iar acesta nu se consumă în cantităţi suficiente. Peştele gras (somonul) şi untura sunt bogate în vitamina D, dar nu recomandăm peştele sub trei ani pentru că e foarte alergen, iar dacă copilul nu consumă lapte suficient e greu de crezut că va primi untură de peşte. Dacă nu vrea să bea lapte încercaţi să îl asociaţi cu cereale, care la rândul lor sunt îmbogăţite cu vitamine şi minerale, sau cu paste, orez, griş. O altă cauză de deficit de vitamina D este faptul că părinţii le permit copiilor să petreacă foarte mult timp în faţa calculatorului. Până la vârta de 8-10 ani televizor şi calculator maxim jumătate de oră pe zi, peste această vârstă maxim o oră pe zi. Aşa copiii vor ieşi afară să se joace, unde chiar dacă stau mai mult la umbră sau poartă şepcuţă, tot au contact puţin cu razele soarelui, fără să le fie nocive.
O controversă este folosirea cremelor de protecţie solară care nu permit sinteza vitaminei D la nivelul pielii. Dermatologii recomandă folosirea în continuare a cremelor de protecţie, pentru că beneficiul e mai mare decât riscul, iar aportul de vitamina D majoritar tot din alimente şi suplimente este şi nu aceasta este cauza pentru care copiii nu au suficientă vitamina D în organism.
Noi studii arată că niveluri scăzute de vitamina D nu sunt numai cauză de rahitism, dar aceşti copii au risc mare de a dezvolta ulterior hipertensiune arterială, diabet zaharat, sindrom metabolic, niveluri scăzute de calciu şi de HDL colesterol (colesterolul bun).
Dragi părinţi, copiii trebuie să primească zilnic lapte, să ia suplimente cu vitamina D şi să se expună la soare în orele permise pentru vârsta lor. PENTRU SĂNĂTATEA COPIILOR DUMEAVOASTRĂ!

Publicat de Dr.Mirabela Caşcaval

2 comentarii:

Anonim spunea...

Copii mei au fost alaptati la san pana dupa varsta de 1.6 luni, au mancat multe lactate din totdeauna(branza, lapte, iaurt mai ales), stau zilnic afara, le-am dat vigantolul zilnic (poate mai uit cate o zi doua pe luna sau le dau seara in loc de dim) si cu toate acestea atat baiatul (3,9 ani) cat si fetita (1,6 ani) au rahitism. Poate fi si mostenire tinand cont ca eu asimilez f grau calciu, fe si alte minerale?

dr. Mirabela Cascaval spunea...

daca asimilati foarte greu mineralele se numeste sindrom de malabsorbtie si trebuie cautat. si atunci se poate mosteni. Dar treaba aceasta trebuie documentata cu investigatii, nu doar asa si nu se manifesta numai prin rahitism. Intrebarea este:ati schimbat sticluta de vigantol la 3 sapt?, iar atunci cand i-ati dat vigantol sigur l-a si inghitit? lactatele din pacate nu au suficienta VitD, au in schimb calciu, dar ca sa se asimileze calciul are nevoie de vit D