E normal ca fiecare proaspătă mămică, mai ales dacă este primul copil, să fie anxioasă, dar ştiai că acest lucru poate afecta cantitatea de lapte şi poate duce la înţărcare precoce şi nejustificată? De aceea mamei, încă înainte de naştere, trebuie să i se explice că alăptatul e un lucru absolut normal şi natural, să fie încurajată să alăpteze natural, să i se dea câteva sfaturi practice.
- Este recomandată pregătirea sânilor înainte de naştere prin masaj, frecţionări ale sânilor cu un prosop mai aspru, expunerea sânilor la aer, evitarea situaţiilor stresante, spălarea cu un săpun care nu usucă sânii, cel puţin o dată pe zi.
- Punerea la sân în prima oră de la naştere este foarte importantă. Acesta este primul pas spre reuşita alimentaţiei naturale. Când pielea micuţului ia contact cu pielea mamei işi reglează bătăile inimii, frecvenţa respiratorie, se încălzeşte de la corpul mamei, creşte saturaţia în oxigen a sângelui şi nu mai simt durerea aşa de tare (să nu uităm că trecerea de la viaţa intrauterină la cea extrauterină este o condiţie de stress pentru copil, o lume complet diferită la care trebuie să se adapteze). Bebeluşii care sunt alăptaţi în prima oră sunt mai calmi şi plâng mai puţin.
- Alăptatul în prima oră după naştere are şi beneficii pentru mamă: se îmbunătăţeşte lactaţia şi mama sângerează mai puţin.
- Acasă trebuie asigurat un climat afectiv în familie, mama se va odihni suficient si să fie supusă la cât mai puţine stresuri.
- Alimentaţia mamei trebuie să fie echilibrată cu uşor surplus de lichide, se evită consumul de tutun şi alcool.
- Evacuarea laptelui din sân prin metoda "la cerere" este cel mai bun stimulent al menţinerii secreţiei lactate. Dacă acest lucru nu este posibil se va alăpta copilul la 1-3 ore, până când se autoreglează senzaţia de foame a nou-născutului.
- Mamele trebuie să ştie că după aproximativ 2 săptămâni secreţia lactată se reglează şi să nu renunţe după externarea din spital pe motiv că nu au suficient lapte. Când este cazul se poate ajuta secreţia lactată cu medicamente: oxitocin spray-nazal cu 2-3 minute înainte de supt; clorpromazina- stimulează producerea de lapte şi reduce anxietatea mamei-10-15 mg/zi 2-3 ori/zi timp de 3-4 zile. Dacă nou-născutul nu creşte suficient nici după aceste măsuri se poate suplimenta alimentaţia cu formule până mama secretă suficient lapte sa-şi hrănească puiul. O dată ce lactaţia este stabilizată mama produce chiar mai mult lapte decât are nevoie micuţul.
- Dacă mama devine anxioasă când pune nou-născutul la sân şi asfel se poate compromite alimentaţia naturală, ea poate sa-şi golească sânii cu pompa specială şi apoi să hrănească copilul la biberon cu propriul lapte.
- Ambilor parteneri ar trebui să li se acorde intimitatea de care au nevoie, hrănitul la sân ar trebui să se desfăsoare intr-o cameră separată fară alte persoane străine în jur.
- Ca mama să nu se îngrijoreze trebuie să ştie aspectul scaunului nou-născutului alăptat natural: culoare galbenă cu un miros uşor acrişor, sau fără miros; culoare galben-verzuieca urmare a unui tranzit intestinal ceva mai alert; culoare verzuie datorită biliverdinei care nu s-a transformat în stercobilină. Sugarul poate avea 3-4 scaune pe zi sau chiar mai multe.
Publicat de Dr. Mirabela Caşcaval
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu