De cele mai multe ori alimentaţia naturală eşuează din cauza unei tehnici incorecte. De aceea e bine de reţinut:
- Înainte de a fi pus la sân copilul trebuie să fie schimbat, să nu fie nici cald, nici frig în încăpere şi, cel mai important, SĂ FIE ÎNFOMETAT. În timpul suptului sugarul trebuie ţinut în poziţie semişezândă pentru a se evita regurgitaţiile. Trebuie ştiut că un copil căruia nu-i este foame nu va căuta sânul şi nici să sugă.
- Este important spălarea pe mâini a mamei şi spălarea sânilor înainte de fiecare supt şi apoi stergerea cu un prosop curat.
- Mama va sta intr-o pozitie relaxantă, pe un scaun cu "braţe" pe care îşi va sprijini braţul de partea sânului unde la care va alăpta. De asemenea piciorul de aceeaşi parte va sta pe un alt scaun.
- În primele zile după naştere copiii dorm în majoritatea timpului şi nu prezită un interes deosebit pentru supt. Mamele devin anxioase şi de aceea trebuie liniştite şi trebuie sa li se explice că abia după 4-5 zile devin interesaţi.
- Sugarul trebuie să golească cel putin un sân la fiecare masă pentru a putea fi stimulată şi mentinută lactaţia. Ambii sâni ar trebui folosiţi la fiecare masă în primele saptămâni pentru a se încuraja producţia maximală de lapte. Când aceasta este stabilită, dacă sugarul se satură dintr-un singur sân, i se poate da câte un sân altenativ la fiecare masă.
- E bine să se golească sânii complet, de aceea surplusul poate fi "stors" şi conservat în frigider, dându-li-se posibilitatea şi tăticilor de a alimenta copilul.
- Durata suptului diferă de la sugar la sugar, unii golesc un sân în 20 de minute, alţii în 5 minute. În general cantitatea cea mai mare de lapte se ingeră în primele 5 minute (aproximativ 80%)
- Mamelonul (popular, sfârc) mamei să fie cât mai adânc în guriţa copilului pentru nu-i provoca mamei dureri în timpul alăptatului.
- Cei mai mulţi sugari adorm la sânul mamei, motiv pentru care ei nu trebuie îndepărtaţi cu brutalitate, ci se introduce uşor degetul mamei în guriţă pe langă mamelon şi se indepărtează uşor de la sân.
- După masă sugarul se pune pe umăr şi se bate uşor pe spate pentru pentru a regurgita aerul înghiţit.
- Sugarii sătuli dorm cam 2-4 ore după masă şi iau în greutate (cam 20 de grame/zi; ESTE IMPORTANT CA PĂRINŢII SĂ AIBĂ CÂNTAR ŞI SĂ CÂNTAREASCĂ COPILUL CAM O DATĂ PE SĂPTĂMÂNĂ!!!). Copiii vigilenţi după masă sau cei care dorm mai puţin de 2-4 ore de obicei au nevoie de afecţiune şi contact cu corpul mamei în primele luni de viaţă. Numai dacă sugarul goleşte ambii sâni la o masă şi nu ia în greutate atunci se consideră că mama nu are lapte suficient!
- În general, e bine să i se ofere o masă şi în cursul nopţii dacă acesta o doreşte, pentru că o pauză alimentară de 6-7 ore este inacceptabilă pentru un sugar. După masa din timpul nopţii şi mama şi copilul dorm mai liniştiţi.
- Sugarul NU trebuie pus la sân de fiecare dată când plânge! Sunt şi alte motive pentru care un nou-nascut plânge, iar cele mai multe sunt de obicei de ordin psihologic, mai ales acei răsfăţaţi.
- Necesarul de lapte: 0-14 zile 60-90 ml/ supt ; 2 săptămâni-2 luni 120-150 ml/ supt ; 2-3 luni 150-170 ml/masă; peste 3 luni 180-200 ml/ masă
Publicat de Dr. Mirabela Caşcaval
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu