Am citit acum câteva luni un articol pe Medscape despre vitamina K2, cum că am fi deficienți și că deficitul ei ar duce la creșterea riscului de boli cardiovasculare. Că vitamina D nu ar funcționa în lipsa ei.
Am deschis ochii mari că nu puteam înțelege. Eu știam că vitamina K are treabă cu coagularea ( adică închegarea sângelui). Că toată facultatea mi s-a zis că avem destulă vitamina K, că bacteriile din intestin o secretă și doar dacă facem tratament îndelungat cu antibiotice e o problemă. Dar atunci avem legumele verzi.
Mi-ar fi plăcut ca profesorii și asistenții mei să-mi zică și mai important să știe ceea ce am studiat intens în ultima perioadă. În lume deja se discutau lucurile acestea când eram studentă.
Vitamina K este esențială pentru sinteza factorilor de coagulare în ficat, este secretată în cantități suficiente de flora intestinală. Dar aceasta este vitamina K1.
Din aceeași familie face parte vitamina K2. Ce face această vitamină? Activează niște proteine ( osteocalcina și GAL) care " scot" calciul din vasele de sânge, organe și îl depun în os. În consecință: protecție împotriva bolilor cardiovasculare, protecție împotriva osteoporozei. Degeaba luăm vitamina D, dacă nu avem suficientă K2. Vitamina D stimulează sinteza de osteocalcină inctivată, care devine activă numai după ce a fost carboxilată de K2.
Suntem doar la începuturi și studiile arată că este importantă menținerea sănătoasă a nervilor, mușchilor, mitocondriilor ( motorul celulelor). Toate acestea au rol important pentru prevenția bolilor degenerative, antiîmbatrânire, împotriva crampelor musculare și pentru o inimă sănătoasă. Persoanele fără deficit de K2 au mai puține riduri, dacă asta nu ne stimulează pe noi femeile nu știu altfel cum să vă conving.
Ce alimente o conțin? Ceea ce ni se recomandă cu tărie să nu mâncăm pentru o viață " sănătoasă": brânză, iaurt, lapte, unt, gălbenuș de ou, carne de pui, organe de la animale hrănite cu iarbă. Animalele transformă K1 din iarbă in K2. Cu cât sunt mai galbene cu atât mai bine. Acestea sunt bogate in K2-4. Ne lovim iar de paradoxul francez.
Natto sunt o formă de soia fermentată consumată în Japonia de Nord foarte bogată în K2-7. Sunt necesare cantități foarte foarte mici pentru a lua necesarul, dar gustul este oribil, de aceea nu este prea popular în lume.
Din păcate, vitamina K2 nu poate fi dozată încă de rutină. O metodă indirectă ar fi dozarea de osteocalcină necarboxilată, incativă. De aceea deficitul nu este acceptat ca la vit D3.
Prefer ca alimentația echilibrată să ofere toți nutrienții necesari, dar sunt câteva suplimente care trebuie luate, pentru că stilul de viață care ne cuprinde nu le poate acoperi : magneziul, omega 3, vitamina D3 și vitamina K2.
dr. Mirabela Cascaval
#vitaminaD #deficiente #vitaminaK2
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu