Aproape orice părinte se confruntă cu colica sugarului care dă multe bătăi de cap şi-i determină să se prezinte la Camera de Gardă. Cauza este necunoscută, cu toate că sunt mai multe teorii care incriminează aerul înghiţit în timpul alimentaţiei (în special la cei alimentaţi la biberon), alimentaţia mamei bogată în alimente care produc gaze (de ex: suc de portocale, mere, varză, fasole, mazăre, cafea, cola, alimente condimentate, ceapă, prune), iar altă teorie se referă la imaturitatea sistemului neurologic care nu este încă adaptat la multitudinea de noi stimuli.
Caracteristicele colicii( FOARTE IMPORTANT DE REŢINUT) :apare brusc la un sugar anterior liniştit, între 3 zile şi 3 săptămâni, poate dura peste 3 ore pe zi, pot să nu fie asociate cu alimentaţia (mai frecvente după-amiaza si seara devreme ), sugarul se inroşeşte la faţă, îşi aduce picioarele pe abdomen, abdomenul este destins, nu poate fi liniştit prin alimentaţie sau mângâiere, plânsul poate dipărea după eliminarea gazelor şi a scaunului. Se remit între 3 şi 5 luni, creşterea ponderală nu este influenţată, fără modificări între episoade.
Trebuie eliminate alte cauze, ca de exemplu boli ce pot da aceleaşi manifestări, foamea sau din contra exesul alimentar, scutece ude, temperatura în casă prea caldă sau prea rece (normal între 22-23 de grade), contact cu prea multe persoane, sau lipsa contactului afectiv, erupţia dentară, dermatita de scutec.
Tratamentul în cursul episodului: sugarul se leagănă uşor intr-un leagăn sau în braţe (nu se exagerează), se scoate la plimbare pe jos sau cu maşina (vibraţiile uşoare calmează copilul), dispozitive fixate pe pătuţ care produc zgomote şi vibraţii uşoare, stimulare auditivă sau vizuală, baie caldă, sau scutece calde şi uscate pe burtică, încercarea de a scoate aerul pe guriţă,sau cu supozitor sau sondă.
Atenţie la alimentaţia corectă, cu scoaterea aerului, o masă la biberon trebuie să dureze cât o masă la sân, evitarea supraalimentaţiei, tetina trebuie să aibă măsura adecvată, la fel şi orificiul ei, dacă sugarul este alimentat la sân atenţie la alimentaţia mamei cu evitarea alimentelor enumerate mai sus, folosirea Simeticonei (Espumisan, sab simplex), cu rezultate variabile, dar fără reacţii adverse, iar dacă nici una din măsuri nu reuşeşte copilul va fi lăsat să plângă. Trebuie reţinut caracterul autolimitat al acestei manifestări. Diagnosticul de colică se pune după ce au fost eliminate alte cauze organice.
Publicat de Dr. Mirabela Caşcaval
5 comentarii:
"...iar dacă nici una din măsuri nu reuşeşte copilul va fi lăsat să plângă." :( citatul asta mi se pare atroce.Eu cred ca dumneavoastra nu aveti copii si nu stiti ce sentiment ai atunci cand iti auzi copilul plangand ore in sir.Nu cred ca medicii trebuie sa propovaduiasca politica lui "lasa-l sa planga" pentru ca ar trebui sa stiti ca pentru un copil mic este o trauma.
N-am copii, dar sa stiti ca nu pateste nimic un copil daca plange. Ca vi se rupe dumneavoastra sufletul ca-l vedeti plangand este altceva, dar copilului nu-i face rau. Si stim cu totii cum sunt colicele si cat de greu sunt de tratat, pentru ca nu prea raspund la tratamentele mentionate si in final, fie ca vrem sau nu tot aici se ajunge. Dar inainte de "a-l lasa sa planga", evident trebuie facut tot posibilul.
Nici noua nu ne plac situatiile acestea, dar uneori nu avem de ales.
pana nu ajungi sa ai copii nu intelegi. acum, cand il aud ca plange, fac tot posibilul sa il calmez, indiferent care ar fi cauza. in caz de colici, cel mai bine da rezultat tinutul pe burtica, sau sus, ci abdomenul lipit de mine. si sab simplex il ajuta cat de cat, doarme mai linistit noaptea.
inainte sa nasc eram adepta "lasa-l sa planga, n-are nimic", insa acum efectiv nu pot face asta, mi-e mila de el, stiu ca are nevoie de mine si voi fi langa el oricand are nevoie.
hi everybody
great forum lots of lovely people just what i need
hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.
Trimiteți un comentariu