Aproape orice părinte se confruntă cu colica sugarului care dă multe bătăi de cap şi-i determină să se prezinte la Camera de Gardă. Cauza este necunoscută, cu toate că sunt mai multe teorii care incriminează aerul înghiţit în timpul alimentaţiei (în special la cei alimentaţi la biberon), alimentaţia mamei bogată în alimente care produc gaze (de ex: suc de portocale, mere, varză, fasole, mazăre, cafea, cola, alimente condimentate, ceapă, prune), iar altă teorie se referă la imaturitatea sistemului neurologic care nu este încă adaptat la multitudinea de noi stimuli.
Caracteristicele colicii( FOARTE IMPORTANT DE REŢINUT) :apare brusc la un sugar anterior liniştit, între 3 zile şi 3 săptămâni, poate dura peste 3 ore pe zi, pot să nu fie asociate cu alimentaţia (mai frecvente după-amiaza si seara devreme ), sugarul se inroşeşte la faţă, îşi aduce picioarele pe abdomen, abdomenul este destins, nu poate fi liniştit prin alimentaţie sau mângâiere, plânsul poate dipărea după eliminarea gazelor şi a scaunului. Se remit între 3 şi 5 luni, creşterea ponderală nu este influenţată, fără modificări între episoade.
Trebuie eliminate alte cauze, ca de exemplu boli ce pot da aceleaşi manifestări, foamea sau din contra exesul alimentar, scutece ude, temperatura în casă prea caldă sau prea rece (normal între 22-23 de grade), contact cu prea multe persoane, sau lipsa contactului afectiv, erupţia dentară, dermatita de scutec.
Tratamentul în cursul episodului: sugarul se leagănă uşor intr-un leagăn sau în braţe (nu se exagerează), se scoate la plimbare pe jos sau cu maşina (vibraţiile uşoare calmează copilul), dispozitive fixate pe pătuţ care produc zgomote şi vibraţii uşoare, stimulare auditivă sau vizuală, baie caldă, sau scutece calde şi uscate pe burtică, încercarea de a scoate aerul pe guriţă,sau cu supozitor sau sondă.
Atenţie la alimentaţia corectă, cu scoaterea aerului, o masă la biberon trebuie să dureze cât o masă la sân, evitarea supraalimentaţiei, tetina trebuie să aibă măsura adecvată, la fel şi orificiul ei, dacă sugarul este alimentat la sân atenţie la alimentaţia mamei cu evitarea alimentelor enumerate mai sus, folosirea Simeticonei (Espumisan, sab simplex), cu rezultate variabile, dar fără reacţii adverse, iar dacă nici una din măsuri nu reuşeşte copilul va fi lăsat să plângă. Trebuie reţinut caracterul autolimitat al acestei manifestări. Diagnosticul de colică se pune după ce au fost eliminate alte cauze organice.
Publicat de Dr. Mirabela Caşcaval
Prevention is important. Let's start with the little ones! Vaccinate your children and let's prevent overweight and obesity! Be a good example as a parent! They do what they see, not what you tell them
vineri, 29 ianuarie 2010
duminică, 17 ianuarie 2010
Infecţia cu Shigella
Apare în lunile călduroase, după 24-48 de ore de incubaţie, se transmite de la om la om, dar şi prin alimente şi apa contaminată cu materii fecale. Este nevoie de un număr mic de germeni pentru a apărea boala, este mai frecventă în primii 10 ani de viaţă, cu o incidenţă mai mare în anul doi şi trei. Se manifestă cu stare de vomă, vărsături, dureri abdominale, prolaps rectal (rar), scaune apoase care pot avea sânge şi mucus, anorexia, febră, stare de rău general. Pot apărea şi manifestări neurologice cefalee, confuzie, halucinaţii, convulsii. Foarte rar poate evolua rapid cu deces. Manifestările extraintestinale sunt foarte rare, iar atunci când există se pot întâlni infecţiile urinare, hepatită colestatică, conjunctivită, artrită reactivă (apare cam la 2-3 săptămâni după infecţia digestivă, cu recuperare completă după 2-6 săptămani), sindromul hemolitic-uremic.
Boala se remite spontan în 7-14 zile, dar este indicat tratamentul antibiotic pentru scurtarea evoluţiei şi limitarea transmiterii germenului de la persoană la persoană. Tratamentul de elecţie este tot rehidratarea corectă, iar atibioticele recomandate sunt biseptolul (trimetroprim-sulfametoxazol), fluorochinolone (norfloxacină, ciprofloxacin, ofloxacin), acid nalidixic.
Publicat de Dr. Mirabela Caşcaval
Boala se remite spontan în 7-14 zile, dar este indicat tratamentul antibiotic pentru scurtarea evoluţiei şi limitarea transmiterii germenului de la persoană la persoană. Tratamentul de elecţie este tot rehidratarea corectă, iar atibioticele recomandate sunt biseptolul (trimetroprim-sulfametoxazol), fluorochinolone (norfloxacină, ciprofloxacin, ofloxacin), acid nalidixic.
Publicat de Dr. Mirabela Caşcaval
Etichete:
Afecţiuni digestive acute şi cronice
Abonați-vă la:
Postări (Atom)