joi, 9 iulie 2009

Varicela

Varicela sau vărsatul de vânt este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei. Este dată de virusul varicelo-zosterian, un herpesvirus. Cu toate că are o contagiozitate mare, aproximativ 10% dintre copii nu fac boala (copii printre care m-am aflat şi eu). Aşa că după mai multe gărzi în care am văzut copii cu febră-varicela nu dă febră mare, în jur de 38 grade-numai că la noi în ţară se cheamă salvarea şi pentru 38, m-am trezit acum câteva dimineţi cu câteva pete roşii (macule), pe trunchi, care au devenit proeminente (papule), foarte pruriginoase, care ulterior s-au transformat în vezicule înconjurate de o zonă roşiatică. Aceste leziuni au început să se extindă şi în treimea superioară a membrelor, faţă şi la nivelul pielii capului. În cateva zile lichidul a început să se rezoarbă, a devenit mai tulbure şi ulterior au apărut crustele, care cad după aproximativ 7-10 zile, fără a lăsa cicatrici. Cicatricile rămân dacă se suprainfectează veziculele, formând pustule (vezicule cu puroi). Leziunile apar în valuri, la 1-2 zile, fiecare val fiind însoţit de febră, asfel încât la un moment dat există pe corp toate tipurile de leziuni. Veziculele pot apărea la nivelul mucoasei bucale şi genito-urinare, cu ulcerarea ulterioară şi jenă. Erupţia a fost precedată de o stare de somnolenţă, inapetenţă, astenie şi cefalee.
După cum ziceam 90% dintre copii fac boala, restul rămân adulţi susceptibili, apare în general la sfârşitul iernii şi începutul primăverii, transmiterea se face aerogen, sau prin contact direct cu lichidul din vezicule, indirect se transmite foarte rar, deoarece virusul nu este foarte rezistent în mediul extern. Copilul devine contagios cu 1-2 zile înainte de erupţie şi cam încă 5-6 zile după erupţia ultimului val. Perioada de incubaţie e între 10-21 de zile.
La copii rar apar complicaţii, în schimb la adulţi, copii imunodeprimaţi şi femei însărcinate boala are o evoluţie mai puţin favorabilă.
Printre complicaţii amintim:
  • complicaţii date de virus : laringita acută, pneumonie (mai frecventă la adulţi între ziua 2-6 de boală), encefalită, meningită, mielită transversă, poliradiculonevrită, conjunctivită, keratită, orhită cu atrofie testiculară secundară, pancreatită, hipoglicemie importantă, artrită, glomerulonefrită acută, sindrom Reye (nu se administrează la copiii cu varicelă aspirină). La copiii imunodeprimaţi apar complicaţii hemoragice.
  • complicaţii bacteriene : suprainfecţia veziculelor, otite, pneumonii, bronhopneumonii, flegmoane, speticemie.
Tratamentul igenic este foarte impotant pentru a evita suprainfecţia bacteriană. Pentru prurit (mâncărime) se poate folosi mixtură mentolată şi antihistaminice, pentru febră se administrează paracetamol (NU aspirină).
La copilul fără alte boli asociate nu se administrează aciclovir, în schimb la adulţi şi copii imunodeprimaţi se recomandă aciclovirul in primele 24-48 de ore de la debutul erupţiei. După câteva tablete de aciclovir nu mi-au mai apărut leziuni noi, iar cele deja existente au început să se vindece.
Profilaxia-izolarea bolnavului pentru aproximativ 10 zile, imunoglobuline specifice pentru cei expuşi şi cu risc crescut de complicaţii şi nu în ultimul rând vaccinul, care nu determină imunitate pe viaţă şi trebuie repetată doza după 5 ani şi nici nu determină protecţie completă, numai că formele sunt foarte uşoare.
Imunitatea dată de boală este de durată, pentru toată viaţa.


Publicat de Dr.Mirabela Caşcaval

Niciun comentariu: