sâmbătă, 28 martie 2009

Erupţia dentară(II)

Părinţii cred că atunci când copilul salivează şi işi bagă mâinile în guriţă le cresc dinţii. Acest lucru se întâmplă pe la 3-4 luni, care e un lucru absolut normal şi nu are nici o legătură cu creşterea dinţilor. Până când nu se umflă gingia sau nu se vede dintele nici un semn nu e sigur. Pe lângă salivaţie mai pot să apara următoare semne şi simptome, dar acestea nu apar decât cu 3-4 zile înainte de a erupe dinţii: scăderea apetitului pentru solide,sugarul muşcă, este mai iritabil, poate să apară un rash la nivelul feţei, se trezeşte mai des noaptea, îl mănâncă urechile şi gingiile, suge degetul. Asocierea febrei cu creşterea dinţilor e supraevaluată, temperatura corporală poate creşte puţin,dar sub nici o formă febra mare nu poate fi pusă pe seama erupţiei diniţlor. Ţineţi minte că majoritatea copiilor sunt asimptomatici şi că unele manifestări pot fi asociate cu creşterea dinţilor numai dacă apar mereu la fiecare erupţie.
Ca şi tratament se folosesc jucării speciale, masajul gingiilor, antialgice ca paracetamol şi nurofen, ultimul numai dupa 6 luni şi sa nu uităm de unguentele pentru gingii, care nu sunt agreate de majoritatea pediatrilor pentru că se abuzează foarte mult de ele pentru că majoritatea părintilor pun pe seama erupţiei dinţilor majoritatea manifestărilor.
Intenţia acestor articole nu este de a scrie un tratat despre creşterea dinţilor şi semnele şi simptomele de sus nu se regăsesc la toţi copiii, cum de altfel, sunt semne care apar şi nu sunt meţionate, pentru că fiecare copil reacţionează diferit, de aceea în medicină tratăm bolnavi şi nu boli.
Publicat de dr. Mirabela Caşcaval

luni, 23 martie 2009

Erupţia dentară (I)


Mamele se întreabă mereu când e normal să apară dinţii, copilului vecinului i-au apărut deja, deşi au aceeaşi vârstă, e o problemă cu copilul meu?
Primii dinţi care apar sunt incisivii centrali de jos (central incisor din figură), între 6-10 luni. Tot ei sunt şi primii care cad la 6-7 ani. Incisivii centrali superiori apar la 8-12 luni şi cad la 6-7 ani.
Incisivii laterali apar între 9-15 luni şi cad la 7-8 ani.
Caninii apar între lunile 16-23 şi cad la 9-12 ani.
Primii molari erup între 13-19 luni, iar ultimii patru molari între 23-33 de luni. Molarii cad în jurul vârstei de 10-12 ani.
Ideea este că până la vârsta de 3 ani, în cele mai multe cazuri erup toţi cei 20 de dinţi de lapte, în medie apar cam 4 dinţi la 6 luni.

Dinţii de sus

Erup la (luni)

Dinţii de jos

Erup la (luni)

Incisivii centrali

8-12

Incisivii centrali

6-10

Incisivii laterali

9-13

Incisivii laterali

10-16

Caninii

16-22

Caninii

17-23

Primii molari

13-19

Primii molari

14-18

Molarii secunzi

25-33

Molarii secunzi

23-31


Publicat de dr.Mirabela Caşcaval

sâmbătă, 14 martie 2009

Cum interpretăm nomogramele sau hărţile de creştere?



Nomogramele sau hărţile de creştere reprezintă un set de curbe care indică progresia normală a unui parametru (lungime, greutate, perimetru cranian) în funcţie de vârstă şi sex. Deoarece conţin multă informaţie într-un spaţiu foarte mic pot confuza părinţii. În primul rând trebuie reţinut că sunt nomograme pentru categorii de vârstă (0-36 de luni, 2-20 de ani) şi pentru sex. Indiferent de hartă există e linie îngroşată care reprezintă valoarea medie a parametrului studiat şi care corespunde percentilei 50. Curbele corespund unor valori: percentile sau deviaţii standard. Limitele largi ale normalului sunt cuprinse între percentila 95 (+2 deviaţii standard) şi 5 (-2 deviaţii standard).
Pentru a înţelege mai uşor să luăm un exemplu: sugar, sex masculun de 6 luni care are 7 kilograme şi 70 de cm.

Alegem harta potrivită, adică cea pentru vârstă (0-36 de luni) si pentru băieţei. Dacă începem cu greutatea vom proceda astfel: ducem o linie verticală (aceste linii vor fi trasate virtual, pentru că se va încărca foarte mult harta si nu se va mai înţelege nimic) care corespunde vârstei si o linie orizontală care corespunde greutăţii. Aceste linii se vor intersecta într-un punct. Vom căuta curba care este cea mai aproape de punctul respectiv. În cazul nostru este percentila 10. Acest lucru înseamnă ca 90% dintre copii de sex masculin de 6 luni au o greutate mai mare şi 10% au greutatea mai mică.
O singură valoare nu reprezintă nimic, de aceea e bine să se măsoare copiii o dată pe lună, astfel un copil îşi formează propiul lui "culoar". O creştere şi o dezoltare normală înseamnă că la fiecare măsurătoare valoarea se va situa în jurul aceleiaşi percentile. Dacă depăşesc în plus sau în minus 2 curbe vecine avem indicii unui deficit sau exces de creştere: malnutriţia daca greutatea scade cu 2 percentile mai mult de o lună şi sau supraponderea/obezitatea dacă greutatea creşte cu 2 percentile(2 curbe) mai mult de 3-6 luni.
Hărţile le găsiţi pe internet sau cine doreşte i le trimit eu pe mail.

Publicat de dr. Mirabela Caşcaval